Хималайска сол в интериорния дизайн

Хималайска сол в интериорния дизайн

 

Напоследък все по-често попадаме на интересни дизайнерски решения, включващи тухли от хималайска сол. Освен чисто дизайнерски ефект хималайската сол има и положително въздействие върху нашето духовно и емоционално благоденствие.  Включването на интериорни елементи, съдържащи кристали от хималайска сол, създава здравословен микроклимат и оказва положително въздействие върху емоционалното, физическото и психическото състояние на хората в помещението.

 

Лечебните свойства на хималайската сол са безспорни и всеизвестни. Наричат я ”бялото злато”, въпреки че по-често се среща в розов или червеникав цвят (кристалите в матово или прозрачно бяло са по-редки). Тя е изключително полезна за организма и се разглежда като природен феномен, защото е с най-богатото съдържание в света на основните 84 минерала, от които организма се нуждае.

 

Солните светлинни източници намаляват количеството на електромагнитното замърсяване, което се съдържа във въздуха на работните и жилищните помещения, освобождават отрицателни йони, намаляват праховото съдържание и пречистват въздуха от бактерии, вируси и алергени. Науката е доказала, че усещането ни за благоденствие нараства с увеличаването на броя на отрицателните йони във въздуха около нас.  Известен е фактът, че вдишването на отрицателно заредените йони, освобождавани от хималайската каменна сол, благоприятства здравословното състояние на човека и повлиява благотворно дихателната и нервната система. Подобрява се паметта, намалява се стреса, главоболието и мигрената, чувството на умора.

 

Хималайската кристална сол се е образувала в резултат на специфични геоложки процеси преди повече от 250 милиона години, от кристализирали легла морска сол, които са били покрити с лава. В съвремието хималайската сол се предлага в различни размери и форми (тухла, плоча или блок) и наистина ограничението на идеите е само въображението. Розовият цвят се дължи на железните оксиди, съдържащи се в нея. Хималайската кристална сол е чиста, незамърсена и без добавки. Изкопава се, измива се на ръка и се изсушава на слънце.

 

Това е нетрадиционен материал, който в комбинация с осветленито ще придаде уникалност на всеки интериор. Хималайска сол може да се използва за обличане на цели стени или само като акцент, за обличане на колони, за светещи стълбища, обличане на первази, изграждането на различни пана, прегради, полици, интериорна декорация, лампи и други.и т.н.

 

В доста магазини вече се предлагат лампи от хималайската сол. Те са изработени ръчно и са върху дървена, мраморна или каучукова основа. Формата, големината и теглото са различни в зависимост от целите и желанията – тегло 2 кг., подходящи за спални помещения, до 300 кг.- за всекидневни, антрета и спа центрове. Независимо от формата тези лампите ще осветят дома или работното ви място и ще създадат уникална обстановка, защото светлината преминава през естествените цветове.

 

Благодарение на лечебните си свойства хималайската сол се използва за изграждане на т.н. солни стаи, в които се практикува халотерапия – лечение със сол. В изградените специални стаи, сауни, инфрачервени кабини, хималайската сол създава микроклимат идентичен с този в солните мини. Продължителната инхалация в такива помещения осигурява ценни минерали и микроелементи, подобрява умственото и физическото състояние и подсилва имунната система.

 

Навлизането на този нетрадиционен материал в интериорния дизайн създава предпоставка за все по интересни дизайнерски решения както в жилищните, така и в обществените пространства.

 

За статията са използвани няколко източника: blog.indesign.bg; framar.bg

Share This: