Пътешествие назад във времето- Хераклея Синтика, Рупите и Мелник

Пътешествие назад във времето- Хераклея Синтика, Рупите и Мелник
Map Unavailable

Дата/Час
Дата - 18/11/2017
07:00 - 17:00

Място
Рупите

Категории


Скъпи приятели на Клуб „Вдъхновение”,
този път ще пътуваме назад във времето, достигайки изгубения град Хераклея Синтика, до Рупите и Златолист, чиято мистична енергия и история са сякаш портал към друго измерение. Ще се любуваме на приказните скални скулптури, които природата е изваяла- Мелнишките пирамиди.

Тръгваме от София 7.00 часа от площад Руски паметник.
Първата спирка е град Сандански, където се намира Епископският комплекс с Голямата базилика, разкрита недалеч от крепостната стена на античния град Партикополис. Един от най-големите и интересни археологически обекти от късноантичната епоха в югозападна България, отличаващ се с грандиозна архитектура и богата си художествена украса – каменно- декоративна пластика, стенна живопис и мозайки.

Отпътуваме за Рупите, живописната местност, обвита с мистичен ореол и свързана с пророчицата Ванга: „Мястото е много особено, служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет под нас крие една голяма тайна.” Според нея именно във вулкана Кожух се крие ключът към разгадаване на древното ни минало. Хиляди хора идват всяка година да се поклонят в храма „Света Петка Българска”, построен от Ванга.

Останките на античния град Хераклея Синтика са разположени върху южния склон на вулканичното възвишение. В древността той е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе Синти и вероятно унищожен след опустошително земетресение. Археологичните проучвания показват, че селището е било модерно за времето си, а разкритията продължават и до днес…

Следва село Златолист и църквата му „Свети Георги”. Тук е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Баба Ванга твърди, че Стойна е три пъти по-силна от нея като лечителка и ясновидка.
В средата под купола в църквата има мраморна плоча с двуглав орел, който е емблема на Цариградската патриаршия. Много туристи посещават църквата и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъка излъчва сила, която лекува. В двора на църквата расте явор на 1300 години, зареждащ с енергия.

Отпътуваме за Мелник. Ще се разходим, за да се потопим в уникалната атмосфера на градчето с белите къщи, сгушени под
пясъчните пирамиди.

И последната спирка, където ще си починем, уморени и гладни, е Роженския хан. Собственикът- Хаджи Благо приготвя чудесно домашно мляко и краве сирене, а продуктите за салатите си ги отглежда сам, а хлябът му – “се топи в устата”.

За въпроси и резервации:
моб. 0889898845 – Цветомира
моб. 0887604449 – Анета.

 

За повече информация за Рупите: http://visitpetrich.com/listings/местност-рупите/