Пътешествие в Родопите

Пътешествие в Родопите
Map Unavailable

Дата/Час
Дата - 17/06/2017 - 18/06/2017
All Day

Място
Родопи

Категории


Приятели на Клуб„Вдъхновение”, този път пътуването ще ни отведе в прекрасните Западни Родопи, в град Девин.

Знаете ли къде цъфти Орфеевото цвете?

А как се „раждат” пещерните бисери?

Да разгадаем тайните на Родопа планина, да ”вдишаме” зеленината ѝ през настъпващото лято, да се порадваме на величествените и вълнуващи гледки на Триградското ждрело и Дяволското гърло, красотата на Ягодинската пещера, Доспат и язовир Батак.

Всичко това, съчетано с отпускащата прегръдка на топъл минерален басейн и СПА.

И разбира се купон, игри и танци до сутринта – така както ние знаем да се забавляваме!

Вече се чувствате вдъхновени?

Датата е 17-18 юни (събота и неделя).

Отсядаме в хотел „Елит” 3*, град Девин (с включена закуска).

 

 

Ето къде ще ни отведе този път двудневното ни приключение:

Тръгваме към град Девин, който придобива все по-голяма известност като балнеоложки и курортен център от национално и международно значение. През града минава Девинската река, която малко по-надолу по течението си се влива в река Въча. Девин е заобиколен от вековно борови и смърчови гори, пътуването през които е било сравнително трудно до преди прокарването на пътя през средата на 20 век.

По пътя ни чакат атрактивните отвесни скали на Триградското ждрело. Този природен феномен се е образувал в течение на милиони години в резултат на врязването на реките в пясъчните и варовиковите скали. По този начин са се образували най-големите и красиви ждрела в Родопите. Оформили са се и огромни пещери с неповторима красота. Пещерите Ягодинска и Дяволското гърло са благоустроени и целогодишно посрещат хиляди туристи.

В пещерите на Триградското ждрело са открити много редки видове животни , както и останки от праисторически живот. Пътят за ждрелото минава по поречието на р. Триградска. Устието на реката е много тясно и силно врязано в скалите, които се издигат на 350 м височина. Преди да навлезе в ждрелото реката пропада с грохот в дълбоката пещера Дяволското гърло.


Дяволското гърло е пропастна пещера, която привлича туристите с тайнствената си красота, ревящата стихия на подземния водопад (най-високия на Балканите), образуван от падащите в 42 м. пропаст води на река Триградска, както и с множеството легенди, които разпалват въображението.

Именно през Дяволското гърло Орфей проникнал в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика. Любовта му затрогнала Хадес и той им разрешил да излязат от подземното царство, при условие, че Орфей не се обръща назад. Но минавайки през бучащата зала, той вече не чувал стъпките на Евридика, уплашил се и се обърнал. Тялото на Евридика се вкаменило, а душата ѝ се върнала в подземното царство.

Освен с множеството красиви образувания и пещерните перли, единствени у нас, Ягодинската пещера е известна и с това, че е била обитавана от енеолита (каменно-медната епоха). Специална музейна експозиция разкрива откритите останки от жилище, керамични съдове, оръдия на труда, керамична пещ и др. Ягодинската пещера е едно от важните места за опазване на популациите на прилепи у нас.

 

Разположена на десния бряг на Буйновска река и като част от Буйновското ждрело, Ягодинската пещера е част от 100-те национални туристически обекта и е сред най-посещаваните пещери в България.

Друга забележителност на най-дългото ждрело в България, а именно Буйновското ждрело, е панорамната площадка ”Орлово око”. Металната площадка е изградена на връх Свети Илия на височина 1563 м. и е единствената по рода си в България, а на 600 м под нея се вие живописният пролом на Буйновска река. Великолепна гледка към Буйновското ждрело спира дъха, а при хубаво време, могат да се видят целите Родопи и съседните планини.

Отсядаме в Хотел “Елит”, който се намира в центъра на град Девин. Хотелът разполага със СПА център, оборудван с фитнес, сауна, джакузи, масажен кабинет и вани с минерална вода. всички стаи са оборудвани с климатик, с телефон, интернет, мини бар, кабелна телевизия, самостоятелни луксозни санитарни възли.

Заредени с настроение и свежи сили, на следващия ден потегляме за язовир Доспат, втория по воден обем в страната ни.

Водите на язовир Доспат се използват за добив на електрическа енергия, промишлено рибовъдство, спортен риболов и воден туризъм. Наред със стопанското си значение, той е и изключително подходяща база за развитие на спортен риболов и свързаните с него форми на туризъм.

Края на нашето приключение ще ни отведе до шестия по големина язовир в България а именно язовир Батак.

На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов чарк,  а на другия бряг летовище Дъното.

Язовир Батак и околностите му са предпочитано място за почивка на планина, сред спокойствие и уют, с възможност за риболов целогодишно.

 

 

Програмата на пътуването:

Отпътуване в 7:00 часа от площад Руски паметник.

Посоката ни е град Девин, преминаваме през Триградското ждрело, където високите отвесни скали почти са притиснали пътя и стигаме до пещера Дяволско гърло. Според легендите, от това място Орфей се спуснал в подземното царство да търси любимата си Евридика.

След страховите гледки и грохота на подземната река в Дяволското гърло, ще се порадваме на сталактитите, бисерите и драпериите в една от най-красивите пещери у нас – Ягодинската.

Оттам с организиран транспорт се качваме на панорамната площадка Орлово око, издигаща се на височина 1563 метра. От ръба на скалата, като на длан, ще се разкрие уникална гледка, стигаща до Пирин и Рила.

Настаняваме се в хотела в ранния следобед.

Разполагаме със свободно време за басейн, разходки, почивка.

След вечеря – клубна вечер с много танци, изненади и игри!

В неделя след закуска потегляме за София.

Преминаваме през живописния язовир Доспат и правим фотопауза.

Продължаваме към язовир Батак, където ще обядваме.

Пристигане в София вечерта на 18-ти юни.

 

Дата: 17 и 18 юни 2017г. /неделя/

За контакти:

Цветомира Апостолова, моб.тел.: 0889 898 845

 

И не забравяйте, че всяко пътуване не е само дестинация, то е преживяване и емоция!

Добре сте дошли, да го направим заедно още по-приятно и вълнуващо!

 

Домакин на събитието отново е КЛУБ “ВДЪХНОВЕНИЕ“ – обединяващо пространство на Приятелство, Любов и Вдъхновение, стимулиращо личностна и творческа изява, общуване и споделеност, взаимопомощ и забавление на ОБЩНОСТ от интелигентни и позитивни личности с разностранни интереси и грижа за своето духовно, културно и личностно развитие, здравословен начин на живот и пълноценни взаимоотношения.

 

За повече информация посетете нашия сайт: http://clubvdahnovenie.com/.

 

Следете и публикациите в събитието ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/events/463264394013695/.

 

Повече информация за Хотел “Елит”, гр.Девин може да видите на: https://www.youtube.com/watch?v=NjycEvUKWHU.

За повече информация относно местата, които ще посетим в настоящото пътешествие, може да посетите сайта на Туристически Регион Западни Родопи:  http://zapadnirodopi.com/.