Прегръдката на Рила и Пирин – пътуване до с.Баня

Прегръдката на Рила и Пирин – пътуване до с.Баня
Map Unavailable

Дата/Час
Дата - 22/07/2017 - 23/07/2017
All Day

Място
с.Баня

Категории


Здравейте, Вдъхновени Пътешественици и Приятели на Клуб “Вдъхновение“!

Този път двудневното ни приключение ще ни отведе в тройната прегръдка на село Баня, разположено в централната част на разложката котловина, която е заключена между легендарните и красиви планини Пирин, Рила и Родопите. Баня е особено привлекателно село с откритите плувни басейни с минерална вода, които се намират близо до обществената минерална баня. Има повече от 70 минерални извори със средна температура на водата 58°С.

Ще се потопим в ритмите, ще вкусим гозбите, ще ни посрещне гостоприемството и духа на Македония.

 

 

Първата спирка на нашето пътуване ще бъде в Банско, където ще се потопим в автентичната атмосфера на универсалното курортно градче.

Ще посетим църквата “Света Троица”, която се намира в центъра на града и заедно с камбанарията е един от символите на Банско.

Тя е една от най-големите възрожденски църкви строени по българските земи. Подготовката за изграждане на храма започва още в далечната 1810г., когато е избрано мястото в центъра на селото. В годините на турско робство е имало закон, който е гласял, че може да се строи църква само на място където преди това е имало църквище – християнски храм. За целта банскалии закопават тайно кръст и икона на избраното място, а разрешението за строежа на църква се издава със султански ферман . Изграждането на храма продължило близо четири години.

Окончателно завършена, църквата, кулата и високият ограден зид образуват забележителен архитектурен ансамбъл. Архитектурата на сградата е направена, така че мами окото да изглежда малка, а всъщност не е. Градежът на храма е монументален, каменната зидария е изпълнена с изключително майсторство.

 

Разходката ще ни отведе до друг паметник на културата – Веляновата къща. Тя е построена през XVIII в. и представлява модерна за времето си двуетажна сграда, изградена от камък и дърво, с приземие, което включва изба и две свързани помежду си скривалища.

Сградата впечатлява най-вече с украсата си – стенописи и дърворезбовани тавани, които са дело на Уста (майстор) Велян Огнев – представител на Дебърската художествена школа.

 

В неделя сме в село Добърско, за да посетим църквата “Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, историята и стенописите ѝ са старинни, уникални и забулени в мистерия.

 

Сигурно сте чували за “Иконата на Исус Христос в ракета”?

 

Пътуването ще завършим със запомнящата гледка на Стобските пирамиди. Ще се полюбуваме отвисоко на този уникален феномен – природата е изваяла пясъчните кули в искрящо жълто и оранжево-червено, а народът ги е оплел в красиви легенди.

 

Очакваме ви, заредени с много ентусиазъм, вдъхновение и приключенски дух!

 

Датата е 22 и 23 юли (събота и неделя).

Отсядаме в хотел “ Vita Springs”, с.Баня, който ни предоставя басейн с минерална вода, сауна, джакузи, невероятна панорама от балкона на всяка стая.

Включени са закуска и вечеря.

Вечерта ще си направим купон с танци, както и интересен “уъркшоп”, с който ще ви изненадаме.

 

Програмата на пътуването:

Отпътуваме в събота, 22 юли, в 8:00 часа от площад Руски паметник.

Около 12:00 часа пристигаме в Банско. Ще имаме свободно време за обяд, да се разходим и разгледаме църквата “Света Троица”, която заедно с камбанарията е един от символите на града. Посещение на Веляновата къща – типична за района Възрожденска къща, впечатляваща най-вече с украсата си: стенописи и дърворезбовани тавани, дело на Уста Велян Огнев – представител на Дебърската художествена школа.
Около 14:00 часа продължаваме за село Баня, което е само на 5 километра.
Настаняване в хотела. Свободно време за басейн и почивка.
Вечеря в 20:00 часа в ресторанта на хотела, където ще опитаме местни специалитети- Катино мезе и други македонски вкусотии.
Продължаваме с “Вдъхновяващо” парти- танци в различни стилове, игри, кареоке и конкурс за артистични таланти с награди.
Забавление, много смях и изненади!

В неделя след закуска се отправяме към село Добърско.
Ще ни посрещне лично кмета на селото, който ще ни бъде гид и ще ни разкаже историята на църквата “Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”.
Ще направим почивка на Предела за снимки и хапване.
Продължаваме към Стобските пирамиди, за да им се полюбуваме по залез, когато са най-красиви.
Пристигане в София вечерта.

 

 

Дата: 22 и 23 юли 2017г. (събота и неделя).

За контакти:

Цветомира Апостолова, моб.тел.: 0889 898 845

Анета Колева, моб.тел.: 0887 604 449

 

И не забравяйте, че всяко пътуване не е само дестинация, то е преживяване и емоция!

Добре сте дошли, да го направим заедно още по-приятно и вълнуващо!

 

Следете и публикациите в събитието ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/events/463452857334783/

 

Домакин на събитието отново е КЛУБ “ВДЪХНОВЕНИЕ“ – обединяващо пространство на Приятелство, Любов и Вдъхновение, стимулиращо личностна и творческа изява, общуване и споделеност, взаимопомощ и забавление на ОБЩНОСТ от интелигентни и позитивни личности с разностранни интереси и грижа за своето духовно, културно и личностно развитие, здравословен начин на живот и пълноценни взаимоотношения

 

За повече информация посетете нашия сайт: http://clubvdahnovenie.com/.

 

Повече информация за село Баня и околността може да намерите тук: http://selo-banya.com/

Повече информация за Хотел “ Vita Springs”, с.Баня може да видите на: http://hotel-vitasprings.com/

Източник на част от снимките: http://www.bulgariatravel.org/