Емоциите – приятел или враг във взаимоотношенията ни?

Емоциите – приятел или враг във взаимоотношенията ни?
Map Unavailable

Дата/Час
Дата - 10/09/2017
10:30 - 12:00

Място
София

Категории


Скъпи приятели,
КЛУБ “ВДЪХНОВЕНИЕ“ и Сдружение „Приятелство, Любов и Вдъхновение“ ви кани на 10.09.2017г. /неделя/ от 10:30 часа на нашата вече традиционна семейна творилница ”Ние и децата – как да се разбираме и да насочваме емоциите си в градивна посока”.

 

 

За да живеем в хармония със себе си, е много важно да развиваме не само умствените, но и емоционалните си умения.
Eмоционалната интелигентност е важна част от личността ни и се развива още от най-ранна възраст. Зад тази фраза всъщност стои усет за собствения ни вътрешен свят и този на човека до нас, нашите социални умения, мъдрост, емпатия, мотивация. Този тип интелигентност предполага умението да разпознаваме как се чувстваме в момента, да познаваме отделните емоционални състояния и да ги назоваваме, за да можем да ги управляваме успешно. А от друга страна – да имаме достатъчно добре развити сетива, за да „усетим” емоцията, проявена от другите хора в общуването, да отговорим адекватно и намерим „общ език” с тях. Защото емоционалното общуване е универсаленият език, гарантиращ разбирателство. Емоционалната интелигентност е това, което ни гарантира вътрешно щастие и семейна хармония.

 

 

Знаете ли, че движещата сила в човека са именно емоциите и потискането им не само, че води до натрупване на вътрешно напрежение, но и поражда неудовлетвореност от живота и неспособност да следваме и постигаме целите си, да реализираме потенциала, който носим и може да отключи психосоматични заболявания в дългосрочен план.
Знаете ли, че колкото по-добре познаваме емоциите си, толкова по-добре можем да ги управляваме, без да ги потискаме и да не стигаме до гневни изблици, скандали и тежки разочарования?

Емоционално интелигентните родители възпитават емоционално интелигентни деца, които умеят да овладяват лошото си настроение и го изразяват по подходящ за себе си и околните начин, без да стигат до истерични кризи, крясъци и тръшкане.

 


Тъй като темата за емоциите не се изучава в училище, а е изключително важна част от живота на всеки от нас, подготвили сме поредица от творчески срещи за цялото семейство, в което да се научим да разпознаваме своите чувства и емоциите си и да ги изразяваме по адекватен за себе си и другите начин, за да живеем в хармония и удовлетворение с близките ни хора.

 

За кого е подходящо събитието?

Творилниците ни, посветени на емоциите са подходящи за цялото семейство. Ще бъдат полезни за вас и децата ви, независимо от възрастта им, а също и за баба и дядо. Подходящи са и за възрастни и млади хора без деца.

Какво да очаквате?
– Ще покажем и приложим техники за разпознаване на емоциите, подходящи за възрастни и за деца от различни възрасти;
– Ще поиграем заедно на игри, които освен да забавляват, ще ни помогнат да се учим да разпознаваме и назоваваме емоциите си, да опознаем по-добре близките ни хора и да разтоварваме емоционалното напрежение;
– Ще има и творческа част, в която заедно ще направим интересни карти за семейни познавателни игри, в които децата ще се учат да разпознават и споделят чувствата си. Картите могат да бъдат в помощ на цялото семейство за справяне с емоционални ситуации по един креативен и приятен начин.

 


Защо е важно детето ни да разпознава и управлява емоциите си?

Емоциите са нашата сила и нашият път към любовта, нашият път към обвързването, нашият път към доброто родителство. Не е трудно да развиваме емоционалната интелигентност на децата ни, след като вече сме осъзнали важността ѝ, ежедневно да ги стимулираме да споделят и изразяват своите чувства и емоции. С развитието на своята емоционална интелигентност децата стават много по-сензитивни към социалната си среда, ориентират се по-бързо в различни ситуации и успяват да реагират адекватно. Учат се на емпатия и самоконтрол. Важно е да положим усилия и да повишаваме нивото на емоционалната интелигентност на нашите деца, защото така увеличаваме шансовете им за успех и реализация в живота.

 

Както обикновено ще започнем с кратка лекция, в която ще поговорим, а след това на практика ще приложим наученото като порисуваме и поиграем. Докато децата рисуват, Вие ще имате възможността в неформален разговор да поговорите с нашия психолог и да обсъдите Ваши лични казуси, свързани с темата, за които търсите решение.

 

Водещ: Нели Василева-Стефанова – детски и семеен психолог, автор на статии, тренинги и семинари на тема родителство, специалист по ранно детско развитие, личностно развитие и хармонични взаимоотношения, класически хомеопат, майка на две деца.

 

Домакин на събитието: КЛУБ „ВДЪХНОВЕНИЕ“ е обединяващо пространство на Приятелство, Любов и Вдъхновение, стимулиращо личностна и творческа изява, общуване и споделеност, взаимопомощ и забавление на ОБЩНОСТ от интелигентни и позитивни личности с разностранни интереси и грижа за своето, духовно, културно и личностно развитие, здравословен начин на живот и пълноценни взаимоотношения.

 

Заповядайте на нашата втора среща, посветена на емоциите и емоционалната интелигентност, от цикъла семейни творилници на Клуб „Въхновение“ – да си поговорим, поиграем и пробудим нашия креативен дух, заедно с нашите деца!
Следващите срещи с продължение по темата очаквайте през октомври и ноември.

 

За регистрация и записване:
Email: clubvdahnovenie@gmail.com или
чрез формата за регистрация в сайта на клуба: clubvdahnovenie.com

За контакти:
Анета Колева, моб.тел.: 0887 604 449
Златомира Николова, моб.тел.: 0898 619 774

Къде: Ресторант “Добро”, ул. “Парчевич” 33, зала – ет.2

Кога: 10.09.2017 г. / неделя /
Начало: 10:30 часа
Следете и новостите, които публикуваме в събитието ни във Фейсбук на адрес:
https://www.facebook.com/events/1982046098680235/