Екскурзия до пещера “Проходна“

Екскурзия до пещера “Проходна“
Map Unavailable

Дата/Час
Дата - 18/03/2017
All Day

Място
Пещера „Проходна“

Категории


За любителите на природата и пътешествията, на приятното въодушевление от нови позитивни приятелства и весели компании,  Клуб „ВДЪХНОВЕНИЕ открива своята туристическа програма за 2017-та година с посещение на уникален природен феномен.

Каним ви на вдъхновяващо пътешествие до едно вълшебно място – Пещера „Проходна“ – „Очите на Бога“, там, където „Бог гледа”.
Природата е сътворила необикновени карстови форми – скални отвори с невероятна симетрия и внушителните размери, от които затаяваме дъх. Ерозията на карстовия таван е издълбала два еднакви по размери и форма отвори приличащи на огромни очи. Когато слънчевата светлина струи през „Окната” или „Очите на Бог” ни обземат чувства на страхопочитание, мистерия и удивление от природното творение.
„Проходна“ е едно от най-красивите и чудни творения на природата в нашата прекрасна страна.

“През Очите на Бога, застинали в пещера „Проходна“, всяка година на 21 март, в деня на пролетното равнодействие минава слънчев лъч, загатващ за някогашните обреди, извършвани на това място. Този момент отбелязва началото на новите културни насаждения, с които годината е започвала.”

 

Пещерата Проходна е най-дългия пещерен тунел и същевременно един от най-лесно достъпните в България. Намира се в един от големите карстови райони в България – Карлуковският пролом, който е част от община Луковит. Намира се на 2 км от с. Карлуково и на 112 км от София. Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътека, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45 м).

 

 

След разглеждането на пещерата ще направим кратка разходка по живописната еко – пътека „Искър – Панега” и ще се насладим на панорамата. Ще отдъхнем в ресторанта на Националния пещерен дом “Петър Трантеев”.

 
Пътечка, започваща от дома, води до големия вход на пещерата. Сградата на Пещерния дом е уникална със своето разположение – построена е в цепка на скалата, а формата й, гледана отгоре, наподобява прилеп. За част от стените е използвана естествената скала. От Пещерния дом се открива гледка към долината на река Искър, както и към пещера „Проходна“.
Ще потеглим обратно заредени с божествената сила и енергия на природата, и от споделените с приятели чудесни емоции.

 

Програма:
Тръгване от гр. София в 8.00 часа от Площад „Руски паметник”
Отпътуване за Карлуково. Организирано разглеждане на пещерата. Време за обяд – в ресторанта на пещерния дом. Разходка по еко – пътеката, организирани групови игри и забавление.
Отпътуване за София в 16 часа.

 

Дата: 18 март 2017г.
Цена: 16лв. – с предварително заявено участие в екскурзията чрез формата за регистрация в сайта на клуба: clubvdahnovenie.com или с регистрация на имейл: clubvdahnovenie@gmail.com

 

За контакти и плащане до 11. 03. 2017г.:
Цветомира Апостолова, моб.тел.: 0889 898 845
Анета Колева, моб.тел.: 0887 604 449

 

Следете и публикациите в събитието ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/events/170909333410070/

 

Напомняме, че притежателите на Членски карти ползват 20% отстъпка от всички събития на Клуб “Вдъхновение”.