Вашата рамка каква е?

Вашата рамка каква е?

Всичко в живота ни зависи от нашите убеждения

“Нашите убеждения са програмата в главите ни, която определя нашите избори, реакции, чувства. Те са и нашите граници – рамката, в която се вписваме като личности. Ако се развиваме, тази рамка непрекъснато ще ни става тясна и ще се налага да я променяме.
Има широко скроени рамки, както и тясно скроени… Широкоскроените имат тенденция да стават все по-широки, докато тясно скроените не обичат да се променят. Широко скроените са отворени за хора, за промени, за щастие, тясно скроените – затворени за всичко това.

Вашата рамка каква е?
Замисляли ли сте се изобщо по този въпрос?

Животът ни е програмиран от нашите убеждения.
Нашият живот е в пълен синхрон с убежденията ни. Нашата Любов също. Когато си мислим, че животът е труден, нашите избори, реакции и чувства го правят наистина труден. Ако искаме да променим живота си, е нужно да преосмислим убежденията си. Да се освободим от тези, които ни пречат и да приемем нови, които да ни подкрепят и вдъхновяват. Когато го направим, ще се освободим от страховете си, защото всеки страх е следствие на ограничаващо убеждение. След като се освободим и от страховете, верижно ще се променят мислите ни, чувствата ни, хората около нас и събитията в живота ни. И колкото и да е невероятно, ще се променят и спомените. Защото ще се промени гледната ни точка, а оттам и тълкуването на всичко, което се случва или се е случило.
Ако променим убежденията си, е много възможно в спомените ни някой наш провал, който ни е тормозел и комплексирал, да се трансформира в спомен за успех.

Всеки факт, човек и събитие в живота ни минава през филтъра на субективната ни гледна точка. Един и същи човек има различни лица за различните хора. Една любов може да бъде голяма или не толкова голяма в зависимост от убежденията и страховете ни.
Образът на човека до нас преминава през филтъра на нашите убеждения. Което означава и през филтъра на нашите предразсъдъци.
Това е голямо предизвикателство, като се има предвид, че в повечето случаи ние не го осъзнаваме.
Ако насочим енергията си не да променяме човека до нас, а собствените си ограничаващи убеждения, изненадващо ще открием, че това, което ни дразни, ще започне да изчезва…
Ако нещо ни дразни в околните, това е наш проблем, защото става въпрос за нашите мисли и чувства, които са възникнали в следствие на възприемането на действителността през черните или замъглени очила на нашите убеждения. Всеки проблем е толкова голям, колкото ние му позволяваме да бъде.

Когато постигнем вътрешна хармония и се освободим от повечето си ограничаващи убеждения, почти нищо няма да може да ни изкара от равновесие.
Всеки има право да греши колкото си иска в своя живот, както и свободата да избира колко драматично да възприема грешките на другите хора. Но нямаме право да съдим другите, включително и любимия човек.
Една и съща ситуация би могла да бъде възприета по съвсем различен начин в зависимост от мисловната нагласа на различните хора. Някои ще се ядосат и ще се почувстват дълбоко нещастни, други ще се разсмеят, ще открият нещо хубаво и мъдро, а трети може изобщо да не обърнат внимание.

Ежедневно в живота си попадаме в ситуации, които всъщност са неутрални, но нашите убеждения им придават съответния емоционален заряд. Например задръстването на пътя е ситуация, в която повечето хора се ядосват и нервничат, но има и такива, които използват принудителното чакане, за да слушат любимата си музика, да поговорят с човека до себе си, да проведат някой телефонен разговор. Двама влюбени биха оползотворили времето в целувки и прегръдки и задръстването не би могло по никакъв начин да им отнеме дори за момент щастието.
В този смисъл ние до голяма степен определяме събитията като добри или лоши в зависимост от нагласата си. Повечето хора инстинктивно приемат за лошо всичко, което се случва извън плановете им. Тази нагласа им пречи да видят предимствата на много ситуации.
Вселената ни помага по невидим начин и понякога мъдро коригира плановете ни.
Затова когато събитията, които ми се случват, се разминават с моите планове, наблюдавам с любопитство какъв точно е замисълът на Вселената. Тя е наш приятел, който вижда нещата по-отвисоко и ни подсказва по-далновидните и мъдри решения. Проблемът е, че повечето хора не умеят да комуникират с Вселената, не умеят да виждат знаците и не приемат корекции в плановете си…
Вътрешните ни убеждения са границите, в които си позволяваме да се разгърне животът ни.”

~ Стела Даскалова
От книгата „Какво се случва с Любовта? Капаните на нашите убеждения.“

Share This: